Ring oss på:
08-26 21 20

SAES Oxford Summer School FAQ

Fråga: vad är det för ämnen man pluggar?
Svar: Det finns 11 ämnen att välja mellan, och du väljer de 5 ämnen som du tycker är mest intressanta. Det gör att du får en kurs som är specialanpassad efter det du verkligen vill lära dig, och får ett eget schema som du pluggar efter i 2 veckor.
(Klicka här så ser du de olika ämnena!)
På söndag får du ett eget schema, som du sen följer i två veckor. Du kommer att ha 30 lektioner varje vecka med din studiegrupp, och 2 privatlektioner med en egen lärare där ni går igenom just det du behöver gå in djupare på. Varje lektion är 45 min lång.

Fråga: Hur går det till på lektionerna?
Svar: Du kommer att vara i en grupp med 5 studenter från olika länder, och ni pratar engelska hela tiden. Det är olika grupper i olika ämnen, beroende på vad du har valt att läsa och vilken nivå du är på. Några av dina kursare kommer du att träffa oftare än andra.

Inför varje lektion kommer du att få uppgifter att förbereda, t ex att skriva en text, förbereda en presentation eller ett debattinlägg eller att läsa in en text. När ni ses till lektionen, jobbar alla med just det ni har förberett. Ni går också igenom nästa moment till nästa lektion. Varje lektion är 45 minuter, ibland har ni dubbelpass.

Lektionerna genomförs på St Hilda´s college, i lektionssalar, eller ute på campus om det är fint väder.
Du kommer att bli förvånad över hur bra koll dina lärare har på vad du kan, hur du mår, att du hänger med, gör framsteg och tycker det är kul…

Fråga: Hur vet man om man kan hänga med?
Svar: Innan du åker till Oxford får ett språktest att göra hemma. Gör det på egen hand, utan att ta hjälp av någon, så att du får en helt riktig bild av var du ligger, och vad du behöver lära dig. Första dagen i Oxford får du göra ett till test, som består av en skriftlig del och en muntlig del, så att du ska hamna i den grupp där du lär dig mest – det ska varken vara för lätt eller för svårt för dig rent språkmässigt, utan du ska ligga på rätt nivå. Under kursens gång stämmer dina lärare av att du hänger med, dubbelkollar om du behöver en extra insats eller förklaring om något, och ser till att allting känns bra. Om det skulle visa sig att du skulle vilja byta till en lättare eller svårare grupp under kursens gång, går det fint.

Fråga: Hur bor man?
Svar: Man bor i en engelsk värdfamilj, antingen i ett eget rum (vilket brukar vara skönt) eller i ett rum man delar med en kompis. Det brukar vara 2-3 studenter som bor hos samma värdfamilj, och de flesta har egna barn, ofta lite yngre. Du äter frukost och middag med familjen, och får med dig matsäck till lunch som du äter på campus. Om du vill gå ut och äta med dina kompisar någon kväll går det fint! Säg bara till din värdfamilj så att de vet när du kommer hem.

Du kan välja att bo i en ”vanlig” familj, och då brukar det vara ett engelskt 2-våningsradhus på ca 85 kvm, eller att bo i ett större hus, oftast med egen trädgård. Om du vill, kan du bo i studentrum på campus. Då har man gemensam dusch i korridoren, och det är ganska spartanskt – som det är på ett college. Då ingår bara frukost och lunch.

Fråga: Vad kostar det?
Svar: Vad det kostar beror på hur du väljer att bo:

  • Att bo i ett delat rum hos en ”vanlig” värdfamilj kostar 1065€/vecka.
  • Att bo i ett eget rum hos en ”vanlig” värdfamilj kostar 1099€/vecka.
  • Att bo i ett eget rum hos en mera välbeställd värdfamilj kostar 1319€/vecka.
  • Det som tillkommer är resa T/R Oxford, som man bokar själv.
    Exempel: Från Stockholm/Arlanda till London/Heathrow kostar det ca 2.200 kr.  Ryan Air är billigare, de tar allt mellan 800 kr och 2000 kr beroende på när man bokar. Transport mellan Heathrow och Oxford kostar ca 600 kr T/R.
  • Du behöver fickpengar också, om du vill äta ute någon kväll, fika, gå på bio, teater eller en konsert, köpa kläder eller souvenirer. Här beror det på hur mycket du har ”i budget”. Räkna med ca 1200 kr. Om du skulle behöva mera pengar, finns det uttagsmaskiner och banker, precis som hemma, om ekonomiavdelningen på hemmafronten får en bra anledning att utöka budgeten.

Fråga: När var det kursen gick?
Svar: The SAES Oxford Summer School pågår hela sommaren, från början på juni till mitten på september. Varje lördag börjar en ny kurs, som pågår i två veckor. Denna sommar har vi valt en period för studenter från Sverige, med ankomst lördag och hemresa på lördag: 2 juli- 16 juli.

Fråga: Om man vill åka, hur anmäler man sig?
Svar: Man fyller i anmälningsblanketten ( klicka här), och mailar den till info@saes.info. Man kan också ta med den till infoträffen på lördag och lämna den direkt till studierektorn. (Man får alltså printa ut blanketten, fylla i den, scanna in den och sen maila…)

Fråga: Hur bokar man resa enklast?
Svar: Via internet. Det finns flera siter, t ex www.ticket.se, där man kan jämföra priser. Du kan också titta på www.sas.se, ryanair.se eller ba.com (British Airways). Även Norwegian kan ha flighter till London. Den närmaste flygplatsen är Heathrow (ca 45 min till Oxford). Hit flyger bl a SAS. Ryan Air är billigast; de flyger från Skavsta till Gatwick (knappt 2 tim till Oxford).

Boka så att du kommer till London på lördag på kursens första dag (dvs 2 juli) och räkna med att du kan åka hem igen någon gång efter lunch lördag två veckor senare (dvs 16 juli).

Jag kommer att åka till London från Arlanda med SAS den 2 juli kl 10 ca, landar på Heathrow kl 13 ca. Om du hittar ett flyg i närheten av de tiderna, med något annat bolag, väntar jag in dig så att vi kan resa till Oxford tillsammans.
Om du reser på egen hand från någon annan flygplats, kan någon från skolan möta dig på flyget om du vill.

Fråga: Hur betalar man kursen?
Svar: När du har skickat in kursanmälan till s∙a∙e∙s ( klicka här) får du bekräftelse och en faktura på 10% av kursavgiften. Resterande kursavgift betalar man senast 4 veckor innan kursen startar.

Fråga: Vad ska man ta med sig?
Svar: Pass, biljett, pund. Kläder (kom ihåg att packa en varm tröja och regntålig jacka om det är kallt någon dag!), skor, telefon, laddare, adapter för UK, toasaker, ryggsäck, pennor och block, kamera, dator om du vill. Lämna läxböcker och svenska böcker hemma, du kommer att ha fullt upp med att läsa det du får i Oxford…

Fråga: vilka är det som går en sån här kurs?
Svar: Studenter som tycker det är spännande att uppleva en riktig universitetsmiljö i Oxford, vill bli riktigt bra på engelska, och få en försmak av hur det kan vara att plugga ”på riktigt”, med riktigt bra lärare. De flesta har gått ut 1:an, 2:an eller 3:an på gymnasiet, men det finns några som har gått ut 9:an och några som är äldre och behöver få upp nivån för att klara sina universitetsstudier bra. De flesta kommer från Tyskland, men du kommer även att möta studenter från Frankrike, Spanien, Sverige och andra länder. Det är inga extrema ”pluggisar/nördar” som går, däremot vakna, nyfikna och smarta tonåringar som vill få ut det mesta av sina två veckor i Oxford, både på fritiden och när de studerar. De är beredda att plugga, och anstränger sig. De frågar om de inte förstår och vill verkligen göra sitt bästa. De kommer att hjälpa dig och backa upp dig om du behöver.

Fråga: Vad gör man på kvällarna?
Svar: Varje kväll, och på helgerna, ordnas det någon aktivitet, som man anmäler sig till om man vill vara med. Det kan vara allt från bio, ”punting” på floden, cricket, utomhuskonsert eller Shakespeare-pjäs till att plugga extra med en viss lärare, spela teater, skrivarverkstad… Det beror på vad gruppen vill, och det står på anslagstavlan varje vecka. Om du vill på ut och äta med din grupp, gör ni det – du bestämmer…! Räkna dock med att du behöver 1-2 timmar/dag att förbereda dina seminarier.

Fråga: Om man blir sjuk i Oxford, vad gör man då?
Svar: Du har ett direktnummer till din studierektor, som du kan ringa dygnet runt, även mitt i natten om du behöver. Han/hon tar hand om dig, kommer hem till din värdfamilj, ser till att du får medicin om du behöver, allt från aspirin till något annat. Om du gör dig illa och behöver komma till en doktor eller till sjukhus, sköter vi det. Vi ringer också hem och berättar för din familj. Därför vill vi ha mobilnummer till dina föräldrar.

Fråga: Finns det svensk personal på plats?
Svar: Anne Neppare (dvs undertecknad) kommer att vara i Oxford. Jag kommer att fungera som studentstöd och är på campus varje morgon vid morgonsamlingen och stämmer av att allt är bra. Du kommer att få mitt mobiltelefonnummer, och du kan ringa mig när du vill, fråga om något eller be om hjälp med något, stort eller smått. Under den andra kurseveckan är det enbart engelsktalande personal i Oxford.

Fråga: Vad är det för lärare?
Svar: Alla lärare har akademisk utbildning, många från Oxford. De kan också gå sista året på sin egen akademiska utbildning, eller skriva på sin avhandling. De är skickliga lärare och föreläsare, som kommer igen år efter år som lärare på SAES Oxford Summer School, lika mycket för att träffa vakna, internationella tonåringar som för att jobba tillsammans med ett ganska speciellt och tight lärarteam. De flesta kommer från England, någon är amerikan. Under resten av året undervisar de flesta inom högre utbildning, inom språkutbildning eller jobbar som journalister.

Fråga: Vad får man ut av att plugga på SAES Oxford Summer School?
Svar: Först och främst kommer du att få upp nivån på din engelska märkbart. Du kommer att kunna diskutera ganska svåra ämnen fritt, hitta ord och kunna uttrycka dig väl. Du kommer att bli tränad att skriva bra texter och göra strukturerade analyser. Du kommer också att bli tränad att göra prov, så att du ökar din skicklighet att få bra provresultat.

De flesta som har gått SAES Summer School säger också att lärarna och de man pluggade med gjorde bestående intryck. Många håller kontakt via facebook efteråt. Antagligen kommer du att komma hem med starka intryck, inspiration och idéer, som gör att du får en ny bild av vem du är, vad du skulle vilja göra och uppleva framöver, kanske till och vad du skulle vilja plugga och göra med ditt liv.

Fråga: Det är inte helt billigt om man jämför med EF t ex…
Svar: Det är riktigt. Det är också en helt annan upplevelse och en helt annan nivå på den utbildning och de upplevelser man får, de lärare man har och de människor man möter.

Fråga: Om man själv som förälder tycker det låter jättebra, hur ska man få sin tonåring att åka dit?
Svar: Det som fick min något motsträviga 16-åring att åka förra året, var att jag visste att det var bra, och var ihärdig, fortsatte att fråga och lirka och locka. Jag visste också att han skulle bli inplacerad i en grupp där han kunde hänga med, att han skulle klara av det, även om han inte var något språkgeni innan.

Men det som gjorde honom nyfiken, var att få plugga på ett universitet, i en internationell miljö, dessutom i Oxford, som är en mytomspunnen plats. Det är ju där som ett antal kända namn har börjat sin bana, såväl politiker som vetenskapsmän och författare.

När vi sen fick med en kompis, då var det hela klart. Han frågade faktiskt själv både en klasskamrat, en gammal barndomskompis och en till kompis. En nappade.

Att jag var med och fanns i bakgrunden, även om han bodde själv i sin värdfamilj, var en bidragande orsak. Då visste han att det fanns ett säkerhetsnät om det skulle behövas.

Fråga: Hur gammal behöver man vara för att åka? Är man för ung om man går ut 9:an i vår?
Svar: Om det är en självständig grabb/tjej som kan stå på egna ben, och som är duktig på engelska, ska det gå alldeles utmärkt. Då kommer han/hon att få en rivstart inför gymnasiet! Om det är en 15-åring som behöver få lite mera säkerhet innan han/hon börjar utforska världen, ska ni vänta ett år eller två.

Han/hon kommer att bli inplacerad i den grupp som passar bäst rent kunskapsmässigt, oavsett ålder. Vi kan testa språknivån innan, så ser ni om han/hon kommer att kunna tillgodogöra sig kursen, eller om det är bättre att vänta ett år.

Se mer information om SAES Oxford Summer School